Waarom “waarom” belangrijk is
Dubbele crisis in bidding land
Met het terugtrekken van Oslo als kandidaatstad voor de Olympische Winterspelen 2022 schaart de Noorse hoofdstad zich in het rijtje München, Stockholm, Krakau en Sankt Moritz/Davos. In München stemden de burgers in een referendum tegen. Ook in Stockholm was de volksraadpleging negatief. In Noorwegen zei het parlement deze week “nei”. Lviv in Oekraïne trok zich terug wegens de politieke situatie in het land.
Daarmee wordt het nog maar eens duidelijk dat het crisis is in het vergeven van mega-grote sportevenementen. Een dubbele crisis zelfs: niet alleen zien organisaties als de FIFA en het IOC zich geconfronteerd met steeds minder kandidaten die de schijnbaar geldverslindende organisatie op zich wil nemen, ook steden die wel interesse tonen, worden gedwongen hun kandidatuur in te trekken onder dwang van de eigen bevolking.
Terwijl het juist de bedoeling is om in een land een beweging op gang te krijgen die zich achter een kandidatuur schaart, die mee wil in de vaart der volkeren, die het enthousiasme bundelt. Maar hoe bewerkstellig je dat en voorkom je dat je in een referendum wordt teruggefloten.
Begin met het “Waarom”
Sebastian Coe -ervaringsdeskundige want CEO van het London 2012 bid- sloeg deze week tijdens de laatste dag van de Securing Sport 2014 Conference in London de spijker op zijn kop: organisaties verliezen zich veel te snel in het projectmanagement en vragen zich niet af waarom ze zo’n project zouden moeten doen. En dat is toch de crux: “You need to really be able to articulate internally why you’re doing it; that, for me, is really crucial,” zegt Coe. “The risk is you could become really technical about it. Actually, you mustn’t run ahead of the why and the why is really important.
Het antwoord op de waarom-vraag is je leitmotiv, de vonk die over moet springen, het basis thema of hoe je het ook wilt noemen. In Coe’s woorden: “we forget most people want to know why we’re doing it, how is it going to change the lives of young people. So I think the IOC [..] they need to help create that narrative and it’s a complicated one at the moment and it has been difficult in the past.”
Overtuig lokale gemeenschappen
Vanuit het antwoord op de waarom-vraag kun je gaan bouwen aan externe proposities. Hij pleit voor het vertellen van verhalen voor lokale gemeenschappen om duidelijk te maken wat er voor hen verandert, waarom ze dat zouden moeten willen en als je daarin slaagt, krijg je de boel op gang: “engagement is going to be more important than it ever has been around these events”.
Waarom? Daarom!
Daarom begin je met het beantwoorden van de “waarom-vraag”: je wilt dat je initiatief in eerste instantie door de lokale gemeenschappen omarmd wordt, zodat je niet halverwege wordt teruggefloten
Daarom huur je een expert in als het gaat om het doorlopen van een goed en kansrijk bidding-proces, zodat je er zeker van bent dat je de juiste stappen doorloopt.