Vrouwenvoetbal en de missende schakel
Mini’s : vrijheid blijheid
Je heet Klaartje, Raveena, Meryam of Demi en bent 5 jaar. Van jongs af aan schop je al graag tegen een bal en het ligt dan ook voor de hand dat je gaat voetballen. Met inmiddels meer dan 130.000 meisjes- en vrouwenvoetballers (>100% groei in de laatste 10 jaar!) heb je de clubs voor het uitzoeken en op een mooie zaterdag in september maak je je debuut bij de minioren, de Fjoeters, de kabouters of hoe de groep onder 6 jarigen bij de lokale voetbalvereniging ook mag heten.
Je blijkt redelijk talentvol en je kiest ervoor om samen met een vriendin met de jongens samen te blijven spelen. Dat gaat prima, en afgezien van het feit dat er soms even geen kleedkamer is, verloopt je voetbalcarrière prima, zo goed zelfs dat je in aanmerking komt voor vertegenwoordigende elftallen.
15 jaar: “Maar ik was toch sneller?”
De KNVB blij, ouders trots en zelf heb je er bovenal lol in. Dat plezier wordt bij de C-junioren echter minder. Je kunt nog steeds goed voetballen, maar het wordt steeds lastiger je staande te houden in het fysieke geweld van de jongens die inmiddels 1.90 mt en 75 kg zijn. Bovendien beleven zij hun sport net een tikkie anders. Waar jij er een topsportbestaan op na houdt om school en trainingen bij club en bond te combineren, zijn de jongens waar je mee voetbalt echte amateurs. Ze slaan nog wel eens een traininkje over en het schoolfeest op vrijdagavond tot 01.00 uur behoort ook ruim binnen de mogelijkheden. En gelijk hebben ze. Maar daarmee gaat voor jou als topvoetbalster in spe de lol er wel steeds meer af.Movie Fifty Shades Darker (2017)
Je ambitie ligt op Beneleague niveau, maar je realiseert je dat dit nu nog een stap te ver is. Doorgaan bij de jongens is ook geen optie, en de lokale Dames 1 zijn goedwillende amateurs in de 3e klasse. Een alternatief op Hoofdklasse niveau is 30km verderop. Hoewel het niveau daar goed is, is dat ook niet de logische volgende stap in je topsport carrière. Kennelijk moet de KNVB hier passen en is er geen infrastructuur voor 15-18 jarige meiden die goed kunnen voetballen. Geen wonder dat er meiden op deze leeftijd afhaken, maar daarmee snijdt de KNVB zich wel in de vingers v.w.b. de ambitie om structureel bij de top-8 van de wereld te horen. Behalve wat CTO plaatsen is hier niet in voorzien. En daarmee verdwijnt talent.
Onder 18: de missende schakel
Put your money where your mouth is, zeggen ze dan in goed Nederlands, en investeer in deze leeftijdsgroep onder 18 (Jong ADO, Jong PSV, Jong Telstar, Jong FC Twente, enz.) net onder de Beneleague top. Dat zou wezenlijk bijdragen aan de opleiding tot profvoetbalster en daarmee aan de ambitie om structureel top-8 in de wereld te spelen. Vul kortom de missende schakel in!
Deze blogpost is een vertaling van een presentatie gegeven door Sarina Wiegman (hoofcoach ADO Vrouwen) en Richard de Lange (RichScores en commerciële zaken ADO Vrouwen) aan de Haagse sportraad in maart 2014 namens ADO Vrouwen. Een bewerking van die presentatie is hieronder te zien.